Mobistar met internet en tv op de kabel

mobistar

De tarieven die Mobistar moet betalen voor toegang tot de kabeldiensten van de Waalse operator VOO gaan zeer waarschijnlijk omlaag. De Waalse regionale mediaregulator CSA is deze week akkoord gegaan met de tariefsverlaging die de BIPT had voorgesteld. En nu moet het publiek nog akkoord gaan.

Goed nieuws voor Mobistar, omdat zij anders wellicht meer moest gaan betalen voor deze diensten in Wallonië dan in Vlaanderen. En geen competitieve tarieven zou kunnen bieden op de Waalse kabel.

De regulatoren besloten in 2011 dat de kabelnetwerken van het Waalse VOO en het Vlaamse Telenet opengesteld moesten worden voor concurrentie. Mobistar was in 2011 de enige geïnteresseerde partij. Maar de tarieven die de toezichthouder voor deze openstelling voorstelde in december 2013 waren volgens Mobistar veel te hoog.

De nationale telecomregulator BIPT en Analysys Mason hebben daarom een nieuw voorstel voor de groothandelstarieven uitgewerkt, wat voor een forse verlaging van de prijzen voor Mobistar zorgt. Om bepaalde pakketten van VOO zelfs 41 procent voordeliger. En hiermee is de CSA nu akkoord gegaan.

Als de CSA niet tot een uitspraak komt, dan zullen de tarieven die Mobistar moet betalen in Wallonië hoger liggen dan in Vlaanderen. En juist in Wallonië wil de operator snel marktaandeel winnen van het relatief zwakke VOO. En daarvoor is een scherpe prijszetting nodig. En met dit akkoord lijken ze een zeer competitief tv- en internetaanbod op de Waalse kabel te kunnen aanbieden.

De Waalse kabeloperator VOO is in handen van Nethys en Brutélé en heeft al te kennen gegeven absoluut niet blij te zijn met deze nieuwe prijzen. Nethys, in handen van een aantal Waalse overheden, maakt verlies en is ook vele malen kleiner dan de grote Belgische kabelaar Telenet.

Komende week wordt de definitieve besluit gepubliceerd voor publieke consultatie. Deze raadpleging zal 1 maand duren, waarna de regulatoren nog een definitief besluit moeten nemen.

http://trends.knack.be/economie/e-business/waalse-regulator-steunt-verlaagde-tarieven-voor-mobistar/article-normal-578035.html