Maakt het voor de snelheid uit welk soort modem ik kies?

Nee, de modems die u bij de providers kunt bestellen zijn geschikt voor de snelheid en het soort internet dat u besteld. Het maakt hierdoor dus niet uit welk modem u bij uw bestelling kiest. Uiteraard is het wel van belang dat een modem geschikt is voor eventueel aanvullende diensten zoals telefonie en televisie. Indien u een internetpakket kiest krijgt u een modem voor alleen internet. Indien u later uw pakket uitbreid met telefonie en/of televisie kan het zijn dat u hiervoor een ander modem nodig heeft. In de meeste gevallen kunt u uw modem bij uw provider gratis omruilen.

Zijn de snelheden die genoemd worden gegarandeerd?

Deze vraag is niet heel moeilijk om te beantwoorden, maar we moeten helaas Nee zeggen. Bij particuliere abonnementen wordt er uiteraard geprobeerd om de beste snelheid en service te leveren. Helaas heeft de snelheid die ze kunnen leveren op uw adres te maken met de afstand tussen de wijkcentrale en uw woning. Hoe langer de afstand des te langzamer wordt uw internetverbinding. Deze regel geldt alleen bij ADSL en VDSL. Indien u kiest voor kabelinternet ligt de snelheid in de buurt van de aangegeven snelheid. Het kan een paar Mbit/s schelen, maar dit zal niet ver zijn aangezien deze niet via een wijkcentrale worden geleverd. Ook kan het gebeuren dat u tijdelijk een lagere snelheid ontvangt als er bijvoorbeeld een storing is in het netwerk. U kunt in dit geval geen aanspraken maken op de door de providers aangegeven snelheden.

Wat is sneller? ADSL, VDSL of Kabel?

De internetverbindingen maken alle 3 gebruik van een ander soort techniek waardoor het moeilijk is deze vraag te beantwoorden. Toch proberen wij hieronder het verschil uit te leggen.

ADSL

Bij ADSL heeft elke gebruiker zijn eigen direct verbinding met de telefooncentrale. De verbinding is hierdoor erg stabiel en wordt niet beïnvloed door andere gebruikers in uw directe omgeving.

VDSL

VDSL is gelijk aan ADSL, maar bij VDSL is het stuk tussen de hoofdcentrale en wijkcentrale glasvezel en tussen de wijkcentrale en uw woning koperdraad waardoor dus een sneller verbinding kan worden geleverd dan bij ADSL.

Kabel

Bij kabelinternet is het mogelijk dat u uw verbinding deelt met andere gebruikers uit uw omgeving. Dit hoeft absoluut geen bezwaar te zijn, maar als u veel zware gebruikers heeft in uw omgeving kan het zijn dat uw internet iets langzamer wordt. Tegenwoordig maken de meeste kabelaanbieders al gebruik van de nieuwe technieken zodat u hier geen last meer heeft.

Welke soort verbinding voor u het beste is kunnen wij niet voor u bepalen. Wij adviseren u om eens in uw omgeving te vragen wat de bevindingen zijn van het bepaalde type internet.

Wat is het verschil tussen downstream en upstream?

Bij elk pakket worden er 2 snelheden aangegeven. Een downloadsnelheid en een uploadsnelheid.

De downloadsnelheid is de snelheid waarmee u gegevens van het internet afhaalt. Bijvoorbeeld als u een website bezoekt of een filmpje bekijkt op YouTube. U maakt ook gebruik van de downloadsnelheid als u muziek of films download. Hoe hoger de downloadsnelheid is des te sneller heeft u de pagina geopend of het bestand op uw PC.

De uploadsnelheid is de snelheid waarmee u gegevens op het internet kunt plaatsen. Bijvoorbeeld als u een e-mail verstuurd of een foto op internet wilt plaatsen. De downloadsnelheid is altijd hoger dan de uploadsnelheid. Voor particuliergebruik is dit namelijk ruim voldoende.

Wat betekent Fair Use Policy (FUP)?

Er zijn providers die pakketten aanbieden met een datalimiet en er zijn providers met een Fair Use Policy. Dit houdt in dat u onbeperkt gebruik kunt maken van uw internet zonder dat u extreem verkeerd veroorzaakt. Indien u continue aan het downloaden bent kan het zijn dat u een waarschuwing krijgt vanuit uw provider.

Elke klant met een Fair Use Policy mag gerust een paar grote bestanden downloaden zoals bijvoorbeeld een update voor uw PC, zolang dit maar niet structureel gebeurd. Indien u dagelijks MP3’s, films en programma’s download zal een provider stappen ondernemen omdat een internetverbinding hier niet voor bedoeld is.