De snelheid van internet is van verschillende factoren afhankelijk:

  • het door u gekozen pakket
  • de keuze voor ADSL, VDSL of kabelinternet
  • uw modem en/of router
  • de afstand tussen uw woning en de wijkcentrale

Het door u gekozen pakket

Alle providers bieden meerdere pakketten met verschillende snelheden. U bepaalt zelf welke snelheid het beste bij u past. Indien u af en toe online bent om te surfen, informatie te zoeken en uw bankzaken te regelen, dan heeft u ruimschoots voldoende aan 4Mbit/s of 8Mbit/s downloadsnelheid. Mocht u hiernaast ook af en toe muziek of bestanden willen downloaden, dan raden wij u een snelheid van 12Mbit/s of 16Mbit/s aan zodat uw bestanden sneller op uw PC worden geladen. Indien u vaker grote bestanden wilt downloaden of online gamen, kies dan voor een snelheid die hoger is dan 16Mbit/s zodat u overal optimaal gebruik van kunt maken.

De keuze tussen ADSL, VDSL en kabelinternet

Alle internetaansluitingen hebben voordelen. U heeft de keuze uit ADSL, VDSL en kabelinternet. Bij ADSL haalt u tegenwoordig een snelheid tot 20Mbit/s. ADSL wordt geleverd via uw telefoonaansluiting, maar u bent niet altijd verplicht om een actieve Belgacom lijn te hebben. Kijkt u hiervoor goed in de specificatieoverzichten per provider. Bij ADSL is het mogelijk om uit te breiden naar internet in combinatie met telefonie, televisie of beide.

Bij VDSL wordt het internet ook geleverd via uw telefoonaansluiting. Bij VDSL wordt het internet tot aan de wijkcentrale en soms verder geleverd over glasvezel. Alleen het laatste stuk tot aan uw woning wordt geleverd over koperdraad. Hierdoor kunt u hogere snelheden halen dan bij ADSL: VDSL levert snelheden tot 60Mbit/s.

Bij kabelinternet wordt de verbinding anders geleverd. U ontvangt uw internetverbinding over het analoge TV signaal. U bent hierdoor altijd verplicht om een analoog TV abonnement af te nemen bij de desbetreffende provider. Zodra u een actief signaal heeft is het mogelijk om internet, telefonie en eventueel televisie af te nemen bij de kabelprovider. Via kabel kunt u de hoogst mogelijke snelheid halen in België, tot 120 Mbit/s!

Uw modem en eventuele router

Wij raden u altijd aan om het modem te gebruiken dat u vanuit uw provider bij uw pakket ontvangt. Dit modem is geschikt voor de snelheid en de producten die u bij uw provider afneemt. Indien u een ander modem gebruikt kan het zijn dat u niet optimaal gebruik kunt maken van de diensten. Indien u op dit moment een bekabeld modem heeft of deze ontvangt bij uw nieuwe pakket is het mogelijk om hierop een router aan te sluiten waardoor u gebruik kunt maken van een draadloze internetverbinding in uw woning. Wij raden u aan om u zelf goed te laten informeren over de verschillende routers en welke er het beste bij uw internetsnelheid past.

De afstand tussen uw woning en de wijkcentrale

Bij ADSL en VDSL moet u rekening houden met de afstand tussen uw woning en de wijkcentrale. Hoe verder u van de centrale af woont, des te meer snelheid gaat er verloren bij het leveren van uw internetverbinding. Bij kabelinternet is dit overigens niet het geval. Tevens kan verouderde bekabeling in uw woning ervoor zorgen dat u niet de volledig snelheid kunt halen.

Heeft u nog vragen?

Indien u nog vragen heeft over de snelheid of de verschillende internetaansluitingen helpt onze klantenservice u graag verder. Op werkdagen kunt u telefonisch contact met onze deskundige medewerkers opnemen. Tevens zijn wij 24 uur per dag bereikbaar via e-mail.